Translate

Sunday, 7 January 2018

IT-iştii scutiti de impozite iar artizanii nu...?!


"Principala condiţie este ca activitatea fiecărui programator scutit de impozitul pe venit să fi generat venituri de cel puţin 10.000 de euro pe an..."
.......................................
Hmmm de parca artizanii fac mai multi bani pe an!!?
Chiar nu se intreaba nimeni de ce it-stii merita sa fie "iertati" de taxe iar artizanii nu?! Nu doresc sa pun sub semnul intrebarii importanta  programatorilor, specialistilor in informatica intr-o lume care tinde "salbatic"  spre o automatizare generala si globala in acelasi timp ...!
Multi mi-au spus sa nu mai compar it-istii cu artizanii intrucat este o diferenta mare, ei avand facultate  in spate....Am inteles ideea, artizanii sunt "inferiori", pentru ca nu au o facultate, nu  stiu sa lucreze pe calculator sa scrie o linie de cod ...!?
........................................
Eu insa imi explic in felul meu  de ce artizanii nu merita sa fie "iertati" de taxe !!!!
In primul rand nimeni nu se gadeste la artizanat decat ca imagine culturala de fiecare data cand este nevoie! Cand sunt evenimente  apelezi la ei, constient fiind ca nu te refuza nici un mestesugar (fiind "muritori de foame" majoritatea....) dar atat...In al doilea rand din cate stiu eu nimeni nu face lobby la guvern pentru artizani !!!
Pentru cine nu stie ce inseamna "lobby" dupa Wikipedia: " Prin lobbying se înțelege activitatea unui grup (sau persoană) care încearcă să determine puterea legislativă sau executivă să adopte o poziție sau să ia o decizie care să servească interesele legitime ale respectivului grup. În plus, prin lobbying (activitatea de lobby), factorii decizionali -parlamentarii, reprezentanții administrației publice centrale și locale etc. - pot beneficia, prin intermediul acestor grupuri, de experiența unor specialiști în diferite domenii. Dintr-un alt punct de vedere, lobbying-ul constituie un mecanism prin care se menține legătura dintre alegători și aleșii lor, pe durata mandatului acestora din urmă..."
In alta ordine de idei cineva trebuie sa spuna primarilor, reprezetantilor culturali ca artizanii pot sa fie un centru de interes pentru turistii straini! Daca spre exemplu in sat, comuna sau oras, dumneavoastra  ca primar alegi o strada unde sa lucreze si sa expuna artizanii locului, in timp lumea va afla de aceasta comunitate artistica! Insa nu e suficient sa le oferi o strada apoi sa trimiti "Anaphul" pe ei ca nu au pfa, ii sau orice alta forma de "taxat" legala...! 
Asa cum in Italia (cel putin asa  stiu eu) artizanii nu au nevoie de pfa sau orice alta "forma legala" sa vanda pe strada sau la targuri asa ar trebui facut si la noi daca mai suntem sau nu tara "europeana"...!?
Dar pana atunci,  in tara noastra doar IT-iştii sunt scutiti de impozite pentru ca venitul lor nu-i asa, este sub 10.000 de euro...! 
Arta (ar trebui) sa insemne viata (si nu bani...taxe si alte forme de exploatare....!)

No comments:

Post a Comment