Translate

Monday, 8 January 2018

Artizanii de 5 minute sau insira-te margaritare


Acum cativa ani am fost inscris intr-o asociatie de mesteri populari clujeni....Am fost la "interviu" respectiv cu greu am fost admis intrucat ce fac eu in cupru  cica nu este mestesug popular romanesc ! Am inteles rapid ca orice alta munca  creativa nu este vazuta de ei ca mestesug si esti privit ca un "outsider", dar asta e alta poveste....! 
Ce doresc eu sa subliniez este altceva cum ne pricepem noi sa ne furam caciula...!
Participand la targurile organizate de aceasta asociatie de mesteri populari, mare mea mirare a fost sa vad "chinezarii" la majoritatea artizanilor...Practic printre creatiile lor, erau frumos "stivuite" cercei argintati sau auriti,  multe pandantive si  bratari "saturate" cu nestemate si diamante, lucrusoare sclipitoare ce iti fura ochiul prin stralucire si pretul redus 3 la 10 lei plus un cadou pe deasupra...! :)
Acum incerc sa-mi spun parerea referitor la insira-te margaritare in speranta ca ... "enervez" cati mai multi "artizani de 5 minute" si nu mai participa la targuri!!...Ce inteleg eu prin "artizanii de 5 minute" ?! Sunt acele persoane cu o indemanare "fantastica", care au in fata 3....10 cutii pline cu "nestemate si diamante" made in China le insira pe o sfoara made in China si uite asa au creat cu "bucurie"  in 5 minute 10 bratari made in Ro numindu-se dintr-odata artizani....! Asta am vazut eu in targul de mestesugari clujeni! Pe fata se facea asta cu mult tupeu si  "chef de facut bani" , cu orice pret si la orice ora...! Cand cineva  incerca la "sedintele de partid"  in asociatia de mesteri, sa expuna aceasta problema cu si despre "artizanii de 5 minute" majoritatea sareau in sus pentru ca exista o regula ....sau exista atunci ....poti sa ai printre lucrarile tale 5% din alta parte...!? ;)
In fine.... pentru mine a fost o dezamagire sa inteleg ca poti strica imaginea unei asociatii si chiar a unui oras, prin promovarea unor "artizani de 5 minute" care cu "multa" indemanare pot sa faca intr-o ora ce nu poti tu realiza manual intr-o luna si mai sunt priviti si ca artizani!! ...Dar nu mai conteaza asta  traim intr-o lume comerciala, unde marketingul iti sugereaza sa creezi dupa cum cere piata: cartofi prajiti, mici ,salam  plin cu  E-uri si multe bratari cu diamante si nestemate 3 la 10 lei ....!!?
Ca o paralela,  dupa 3 ani am fost invitat la un post de "tembeliziune" sa fac demonstratii in cupru...iar  "sefa" asociatiei fiind de fata ma intreaba: "tu sarma de-asta folosesti"...:) Brusc si dintr-odata s-a facut lumina in papusoi! Am inteles rapid ca "tanti" dupa 3 ani de zile nu stia ce fac eu , cum lucrez in cupru, pe dansa o interesa cu totul altceva, sa fie in asociatie cati mai multi "artizani " care lucreaza pe repede inainte...!?
Pentru mine, o bratara realizata din cele mai pure "diamante si nestemate" lipite cu superglue sau "insira-te margaritare", este doar dovada clara ca sinapsele "functioneste" si practic ai indemanare sa bagi o sfoara printr-o bila ...atat! 
Dar cat timp organizatorii de targuri invita doar "artizanii de 5 minute" ,  intrucat ei au mesele pline oricand cu minunatii,  lucruri 'eftine si bune la orice ora din zi si noapte, apoi ...Doamne ajuta! :)
Arta inseamna viata...pentru mine atata timp cat lucrezi mai mult de 5 minute pentru o bratara!

1 comment:

  1. Până la urmă ai facut rost de carnet de meșteșugar? :))

    ReplyDelete