Translate

Tuesday, 2 January 2018

Arta sau business


Eu cred ca majoritatea celor care intra in lumea artei o fac din interes exact ca in politica. Sunt condusi de ganduri materiale, terestre,  foarte contemporane... Prea putini mai gasesc in arta poezia sufletului, totul este facut mecanic, rece si precis dupa reguli bine stabilite de scolile de profil "artistic".
De multe ori se creeaza dupa cum dicteaza  piata de consum  si nu sufletul....doar asa se fac banii dupa regulile de aur a marketingului! 
Nu stiu cati dintre dumneavoastra ati observat la vernisaje sau manifestatii culturale tinuta unor oameni care te privesc cu o mandrie si forta , spunand parca prin atitudinea lor : "am reusit, sunt cineva, sunt mandru de mine...laudati-ma ca-mi place, imi hraneste orgoliul si  sufletul uscat..."!
Pentru media care propaga doar idei materialiste,  cultul personalitatii si al consumatorului, "reteta" succesului cu orice pret, aceste exemple de mandrie artistica sunt binevenite , aratand cu degetul cum sa reusesti prin "munca"  ajungand in final un om "respectabil"cu faima si "succesuri"  in acelasi timp....
Putini stiu sau cred ca exista intotdeauna  o legatura discreta intre un artist "faimos"  si media locala care in schimbul unor favoruri "discrete" posteaza periodic cu si despre activitatea ta artistica direct proportional cu atentiile care le oferi "obedient" la un mic semn,  cand este nevoie ...! 
Si ce te deranjeaza (ar spune poate cineva), ca artistii sunt mandri si celebri? Ma deranjeaza ca natia noastra e mandra, fudula dar saraca si obedienta.... Suntem mandri pentru orice dar nu avem curaj sa schimbam o lume, sa ascultam sufletul cum canta incet, sa fim modesti si calmi....!
Pe cat de scumpe si mari sunt masinile din tara noastra pe atat de gaunoase si distruse sunt strazile pe care circula masinile oamenilor de "succes"... 
Daca nu ai valoare strigata in articole "siropoase" si bine platite  pentru multi arta isi pierde sensul de facut bani si atunci  omul este nevoit sa caute o alta sursa de venit care sa-i multumeasca foamea materiala...
Cel putin pentru mine arta a devenit un bordel, unde fiecare celebritate invitata pompos de evenimentele culturale urca obligatoriu pe un soclu si priveste de sus de parca ar fi zei si nu un muritor de rand ce-si  traieste clipa efemera ca pe o eternitate ....
..............................
Arta cel putin pentru mine este o taina care se deschide doar sufletelor care simt modestia si tacerea ca ca niste  temple de meditatie unde se retrag departe de lumea dezlantuita si creeaza incet!
Arta nu trebuie incarcata cu energia negativa a banilor, sa te gandesti inainte de a finaliza lucrarea cat ceri pe ea , distrugand astfel toata magia si povestea din care faci parte,  fara sa-ti dai seama.
Dar cui i mai pasa, traind  intr-o lume in care suntem "sfatuiti" constant de mass-media ce sa mancam, cum sa ne imbracam si care artisti celebrii sunt cei mai "tari" de piata alesi dupa criteriile doar de ei stiute....iar noi in obedienta noastra ascultam fermecati si linistiti, nu mai trebuie sa gandim nimic doar sa consumam mecanic orice si oricand!
Poate va veni o zi cand modestia si tacerea va lua locul mandriei, falei si egoismului, cand obedienta o lasam in parte  pentru curajul de a trai liber ....!
                            Arta inseamna viata!

No comments:

Post a Comment