Translate

Sunday, 26 February 2017

Cum ajuta statul pe artizani...?!
Iar o sa enervez niste persoane care traiesc intr-un prezent ireal, dar macar ofer  o alternativa din punctul meu de vedere...!?
Inainte de votarea legii artizanatului ce se asteapta mai ceva ca apocalipsa , insist asupra unui aspect, care dupa mine este ignorat sau nici macar nu este scos in evidenta....Este vorba despre formele "legale" de a vinde artizanat, gen PFA, II, SRL...si alte inovatii "bugetare"...
INTREBARE!!!! Cati dintre dumneavoastra plecati fiind in orice alta tara ati vizitat targuri de mestesugari locali?! Ati vazut sa aiba case de marcat cumva? Sa fie cumva stresati ca vin masini cu girofaruri sa le controleze actele de provenienta ? Ati gasit pe mesele lor chinezarii?! Genul de medalione cumparate angro pe care lipesti o floare ....sau orice alte produse de duzina....vandute apoi la bucata ca si cum ar fi propriile creatii?
Daca raspundeti afirmativ atunci acest articol nu-si mai are rostul....
Ce vreau sa sublinez eu.... tu ca artizan ce faci totul din mana, nu ai cum sa participi in fiecare sfarsit de saptama cu propriile creatii , sa ai mesele tot timpul pline sa vinzi non stop decat daca printre creatiile tale ai "mizerii", kitsch si marfa de duzina la care adaugi flori, buline rosii sau margele si ti le atribui "fara rusine"...Aceasta fiind realitatea si cineva de la stat care se gandeste  doar sa taxeze pe orice producator indiferent cum traieste, daca are bani sau nu  sa-si cumpere paine, apa, el vrea doar bani...si vine la targurile noastre, adevarate "bordeluri" de kitch si vede mesele pline , cu multa lume in jur, ce credeti ca gandeste?? "Hai sa-i taxam ca astia au de unde...?" Cine oare le va deschide ochii, pana nu apare legea artizanatului ca inainte de a plati ceva la stat, noi oamenii trebuie mai intai sa avem bani de "pita" si apa apoi sa le dam lor darile cuvenite...?!
Cine oare sa le deschida ochii acestor personaje de basm, pentru ca ei traiesc intr-un basm nu intr-o lume reala ca dintre 100 de producatori locali poate doar 5 sau cel mult 10 fac totul din mana restul doar completeaza bratari, pandantive, ii si covoare tesute in alte tari si le vand ca propriile creatii?!.....Mergand mai departe, de ce nu vorbeste nimeni ca tu ca producator inainte de a plati ceva la stat trebuie sa-ti asiguri tu traiul, dupa cum se stie nu este un prag si platesti la stat chiar si pentru 10 lei declarat venit pe anul trecut! De ce?! 
Stiu ca vorbesc in van, avand in vedere ca 80 % din artizani se complac, tac, nu au curaj sa gandeasca respectiv vand chinezarii, pentru ei nu este o problema orice suma care trebuie platita, oricum ei cumpara angro si vand la bucata....
Ideea mea este ca acei cativa putini care mai cred in artizanat ar trebui sprijiniti asa cum sunt sprijiniti agricultorii, cei care cresc animale, artizanii din sate , doar mestesugarii  din orase sunt omisi....!!!
Oricum nimeni de la stat, nu se gandeste daca noi astia ce platim taxe, avem in final din ce trai, dupa ce le dam lor "birul", pentru ei este foarte important doar sa vina banii indeferent de unde, daca tu vinzi sau nu ceva maine, daca mai tarziu ai ce  pune pe masa.... !?
Noapte buna, dragi artizani....! :(
....................
P.S. Asa cum se "importa" orice alta lege din "Comunitatea Europeana", pentru "binele" nostru,  ar trebui sa "copieze" sau sa plagieze (se poarta la noi...) si o lege pentru artizani, mestesugari, care sunt protejati de stat , autoritati locale si nu taxati din prima zi de creatie!!!!....
In fine, ma repet ....noapte buna dragi artizani!
                                                 Arta inseamna viata!

No comments:

Post a Comment