Translate

Thursday, 16 February 2017

Cat timp ai lucrat pe bratara...?!Cine a participat la targuri, inevitabil a fost intrebat macar odata : "cat timp ai lucrat pe...." , poi il vezi cum gandeste, calculeaza , ridica la patrat si extrage radacina din produsul tau...! :)
...................................
Intotdeauna am avut o admiratie pentru programatori, care prin cateva "linii de comanda" reusesc sa miste bratul unui robot, sa dezvolte diferite software open source completand sau complicand ca sa spunem asa viata noastra...
Practic, ei au avut nevoie de multi ani sa inteleaga limbajele de programare, apoi sa creeze o alta lume umitoare pentru omul de rand...
Sa presupunem ca ai o firma si gadgetul tau da erori, calculatorul, sau de ce nu robotul ce asambleaza si sudeaza ...Dai un telefon, vine un tip, scoate un mic laptop, cu care acceseaza interfata masinariei, apoi apasa cateva taste, nu sta mai mult de 15 minute si problema este rezolvata. Intrebare!!! Cat i dai la "tipului de la cablu" pentru 15 minute?! 15 lei... 50 lei...doar a lucrat 15 minute! Bine, bine o sa spuna cineva , nu compara programarea cu arta sau artizanatul...Hmmm....Serios...?! Aici am vrut sa ajung ! Asa cum programatorul ca sa rezolve un bug intr-un sistem, scriind pe moment un nou cod, i-au trebuit ani sa inteleaga limbajul de programare, si artistul, artizanul au avut nevoie de ani sa ajuga ca printr-o tusa, sau lovitura de ciocan sa scoata in evidenta frumusetea lucrarii....!
.......................................................
Dupa mine cine iti pune o astfel de intrebare nu apreciaza munca ta, sunt poate din domeniul marketingului, sau pus si simplu oameni obisnuiti ce  prefera sa cumpere ieftin, la kilogram fara sa inteleaga mesajul si povestea omului din spatele lucrarii (de fapt nici nu-i intereseaza persoana ta, doar ce "vinzi" tu ) ...Tu pentru astfel de persoane  nu existi, nu ai identitate, esti doar o variabila sau o mare oportunitate pentru castigul lor rapid!
Este inutil sa explici unui om care a terminat o "scoala", unde a invatat  ca profitul nu are nimic in comun cu sufletul, unde te invata sa nu pui suflet in nici o afacere, nu merge ceva incerci altceva , pentru el fiind important doar castigul maxim ce il face la  finalul "busness-ului"...!
 Sunt doua lumi diferite unde fiecare vede partea sa...Tu vezi in lucrarea ta rezultatul unor ani de cautari, de esecuri ....cel din fata ta "descopera" ocazia de a scoate profit maxim, calculand la secunda produsul tau, exact cum cuantifica si muncitorii ce lucreaza pentru el platiti cu unul dintre cele mai mici  salarii din Europa...!
In cuvinte putine fiecare om trebuie sa-si cunoasca valoarea, si daca nu ai acest curaj si te lasi purtat de soarta si intamplarile vietii, majoritatea  sterg cu tine pe jos, "folosindu-te" sa-si implineasca visul lor!
Recomand din tot sufletul tuturor artizanilor sa citeasca si sa caute pe internet forumuri de artizani dincolo de hotarele tarii si sa invete din experienta celor care au fost liberi dintotdeauna sa gandeasca si sa simta...!!!
Noi ca tara post-comunista avem inca fricile noastre si de multe ori ne lipseste curajul sa spunem ce simtim cu adevarat, care este pretul corect, astfel incat "oportunistii" profita de tine, de lipsa ta de experienta....!? :(
                                                        Arta inseamna viata!No comments:

Post a Comment