Translate

Thursday, 25 February 2016

Protectie sociala pentru artizani?!


In cele ce urmeaza am sa prezint  putin o alta  problema a artizanatului romanesc si nu ma refer  la ramurile mestesugului popular, deja foarte bine  delimitate care au tot sprijinul ”autoritatilor culturale” ci la acei oameni simpli care traiesc dupa “gardul” mestesugului popular. Sunt acei oameni  care nu au habar sa lucreze  o ie, in lut, dar au “tupeul” si “aroganta” sa creeze din tot sufletul ce altii nu au curaj sa faca niciodata folosind doar resturi de materiale  ….
Aici intra tot felul de artisti ce recicleaza practic prin arta totul , avand ca mijloc de exprimare  doar sufletul si iubirea pentru  frumos. Acesti oameni nu intra in nici o categorie “privilegiata” de mesteri populari, dar  practic traiesc de pe o zi pe alta de multe ori avand inca un job sau poate chiar din munca mainilor lor. Pentru ei exista doar  targurile organizate in mall-uri, de personaje ce “indragesc” lucrul facut de mana  si prin urmare pun niste preturi astronomice, pentru o zi de targ, pentru ca nu-i asa, este o onoare sa participi undeva unde “faci” bani….!
Ar mai fi cateva “asociatii” de artizani care in teorie sprijina membrii, dar aici vreau sa deschid putin cutia pandorei….!?
Si eu am facut parte dintr- o asociatie , plateam cotizatia anuala  si participam la targuri in Cluj organizate de aceasta asociatie . Ce nu intelegeam niciodata de ce targul de martisor costa sa zicem asa  1 leu pe o perioada de 5 zile in Piata Unirii, iar de Pasti in acelasi loc, pentru  mai putine zile , targul costa 10 lei, ca sa nu mai spun ca in Parcul Central din Cluj erau cele mai scumpe targuri de parca vindeam aur si diamante!!!….
Intrebarea mea este , daca  esti inscris intr-o asociatie, si ai atestat de mestesugar, care in practica nu ti foloseste la nimic decat sa ti faci un PFA si sa te ingropi in taxe, cum esti ajutat ?
Prin faptul ca  platesti targul de artizanat organizat de aceeasi asociatie din care faci parte... ?
Unde merg fondurile pentru arta si cultura? Oare chiar  nu exista nici un sprijin material din partea oficialitatilor.... ?  Cand nimeni nu te reprezinta, esti folosit ca o marioneta la tot felul de targuri si televiziuni , ca cineva sa dea bine in fata “autoritatilor culturale” sa aiba rezultate, sa spuna cu mandrie:…“Noi sprijinim artizanatul romanesc!”….
Dragi parlamentari si politicieni ce iubiti arta si cultura, cum putem ajuta o mana de oameni nevazuti ascunsi prin catunuri si orase ?!
Cati dintre dumneavoastra realizeaza ca sunt romani ce traiesc din munca mainilor lor , daca azi nu  vand nimic, azi nu mananca?!…Targurile de “artizanat chinezesc” de multe ori au preturi foarte mari, prin care se triaza si doar cei cu foarte multi bani pot participa, iar restul creatorilor de frumos care poate ar incanta publicul prin lucrari unice nici nu se pot apropia intrucat nu-si permit….
Ce nu inteleg eu cum “asociatiile” de artizani din tara au curajul  sa ceara bani membrilor inscrisi pentru  targurile ce le organizeaza ?! Eu nu cred ca nu se  primesc bani de la primarii, din donatii, "fonduri Europene",respectiv cand sunt invitati sa participe la diferite sarbatori, nu li se ofera resurse materiale ….
Imi aduc aminte de o intamplare…In Cluj au fost un “mare targ mare” unde au participat si artizani invitati din alte tari…Nu cred ca artizanii straini au platit zilele de targ, fiind invitati logic vorbind , dar noi de-ai casei am platit targul…. :(
Cineva spunea ca pe alte meleaguri, artizanii sunt sprijiniti de stat, in sensul ca un om ce creeaza , nu face munca in serie, nu este fabrica, nu e industrie este artizanat , este scutit de taxe, plateste o suma modica anuala , sa-i permita sa supravietuiasca….Dar intr-o tara unde batranii ce vand la colt de strada ghiocei, sau o gramada de usturoi , sunt amendati si ridicati pe sus cu girofaruri, pentru “evaziune fiscala”  nu pot avea speranta vreodata, ca artizanii, oameni simpli ,ce traiesc din si prin insasi arta lor, vor fi vreodata ajutati de stat..... :(
Atata timp cat oamenii nu sunt sprijiniti sa traiasca singuri , sa fie independenti, tot felul de asociatii de “artizani” te primesc sub aripa lor protectoare  si te folosesc ca un paravan la propriile interese “culturale”….
Tara draga , trezeste-te pana nu pleaca toti oamenii frumosi ….!?
Pacat ca timpul trece  si tace….!
………………………………………………………………
Am ajuns de mult la o concluzie interesanta, ca intre oameni sunt multi artisti, dar intre artisti sunt putini oameni…!
………………………………………………………………
                               Arta inseamna viata…!