Translate

Thursday, 17 November 2016

A fi sau a nu fi...Freelancer

 Haarugart

Pentru mine  oamenii se impart in doua mari  categorii: cei care au curaj si cei fara curaj.
Din  prima categorie sunt deschizatorii de drumuri, cei care isi asuma riscuri, incearca, nu au  teama de esec….
A doua categorie sunt cei obisnuiti sa asculte, sa primeasca ordine, ei nu doresc sa piarda nimic, sa riste, sunt doar consumatori si spectatori la spectacolul propriei vieti, sunt fericiti in patratica lor ….si eu i numesc obedienti,  “sclavi de buna voie”!
………………………………………………………………………………………….
Sunt oameni ce au “obosit” sa mai  faca parte dintr-un sistem bine pus la punct inca de pe bancile scolii… sa urmezi strict  ce ti se spune, sa respectii regulile, sa faci parte integranta  dintr-o “economie functionala”, sau de ce cele mai multe ori sa fii condus de oameni mai putin pregatiti decat tine ,  dar avand bani si fiind patroni in acelasi timp esti nevoit sa taci si sa-i asculti cu interes….”da sefu, sigur sefu…”
Apoi, vine o vreme cand  te gandesti cum ar fi sa lucrezi pentru tine asa cum iti dai toata silinta pentru o firma, unde “seful” doar se uita la tine, si te controleaza daca-ti faci planul, daca  “produci” destui bani pentru el si familia lui , din care o mica parte ajunge la tine, in asigurarea de sanatate, pensie….
Si atunci faci pasul! Intelegi de fapt ca esti liber sa-ti  alegi drumul tau de  maine, esti doar  tu cu tine, cu viitorul tau, cu timpul tau….
………………………………………………………………………
A fi freelancer in tara noastra este precum un alpinist fara experienta ce urca un munte perfect vertical fara coarda, constient fiind de riscuri insa impins de la spate de propriul sau vis…. De ce spun asta? Daca vrei sa intri in legalitate si-ti faci PFA, II sau alte forme pentru  a intretine prin taxe “ciocoii vechi si noi”, realizezi ca nu te ajuta nimeni, din prima zi ai devenit “dator” la stat, indiferent daca visul tau este sau nu sustenabil, faci sau nu “profit”….
Pe nimeni nu intereseaza ca tu ca om liber ai curaj sa-ti traiesti povestea, pentru societate ai devenit automat o “vaca de muls” cu acte in regula, nu te sprijina nimeni, este de fapt pretul libertatii tale ….
Nu stiu cum este in alte tari, dar la noi nu conteaza ca produci  5 lei sau 100, ca maine ai sau nu ce pune pe masa, in ochii statului daca ti-ai facut PFA inseamna ca ai de unde plati taxele,  mereu altele de la an la an….
Tu nu beneficiezi de scutiri de impozit, pentru ca nu faci angajari, esti propriul angajat, si te zbati in fiecare zi sa gasesti modalitatea de a plati trimestrial “cezarului”….
Gresesc, societatea de fapt ajuta pe tinerii pana in 35 de ani, peste 35 nu mai exista sprijin, nu esti “rentabil’ pentru sistem sau societate….
S-a intrebat totusi cineva de ce peste 35 de ani nu prezinti garantii pentru o societate ce traieste doar din taxe , impozite si amenzi ?!
Sunt studii facute in strainatate  (ce cred ca sunt si la noi , dar nu facute publice), in care media de varsta difera in functie de locul de munca…Din ce am vazut eu intr-un documentar “anti-sistem” in coada listei erau muncitorii obisnuiti, fara studii , ce traiesc putin peste 65, iar in “capul” listei erau freelancerii, directorii de firme….
De ce credeti oare ca  varsta prin care  “legea” iti da voie sa iesi in pensie este de 65 de ani….?! "Ei" sunt constienti  unde duce o munca de “uzura”, cu  stresul zilei de maine  picurat incet si sigur de mass-media, cand lucrezi  o viata ceva ce nu-ti place,  doar pentru ca la pensie sa ai un trai “dulce si linistit”…!? Sa nu mai vorbim de poluare, E-uri din alimentatie, cand mananci orice , in graba,  pauza fiind  scurta, si nu mai constientizezi ce contin mezelurile , carnea….important sa fii in ritm cu toata lumea…. “pe repede inainte”….
………………………………………………………………………………
Bine, bine …(intreaba  “obedientul” ce munceste cuminte la patron, fara prea multe ganduri, linistit ca are un salar si candva o pensie)….ce avantaje ai  tu “nebun” fiind…. freelancer?!
Buna intrebare!!! Cred ca cel mai mare avantaj este libertatea, acest cuvant pe care “sclavii” nu-l inteleg, deoarece inseamna responsabilitate, reprezinta  insasi esenta fiintei omenesti , ce se pare se pierde asa incet intr-o lume condusa mecanic, cu reguli inumane….
Esti liber sa traiesti cum vrei, ce vrei si cand vrei.
Sclavul obedient este liber doar in “vichend” sau “deabia astept sa fie vineri”….”no iar e luni”….!?
“Nebunul” freelancer ce nu va avea pensie pentru ca nu-i asa,  a ales sa lucreze pentru el si visele sale, in fiecare zi e liber, la orice ora, secunda …!!!
Ce poate fii mai frumos decat sa simti ca esti obosit lucrand pentru tine, sau faptul  ca maine mergi la pescuit,  nu pentru ca este “vichend” ci pentru ca asa simti tu, sa-ti iei liber cand vrei si cand simti ca trupul sau sufletul  tau au nevoie de liniste si repaus….
…………………………………………
Sunt multe de spus, insa la urma urmei doar timpul va decide cine a avut dreptate, muncitorii obedienti, ce lucreaza orice, mecanic, intr-un stress continu sau freelancerii ce au multe strazi de probat, fara frica de esec, de fapt viata fiind o calatorie frumoasa…!No comments:

Post a Comment