Translate

Thursday, 27 October 2016

A te vinde sau nu ‘eftin


Cred ca toti artizanii , artistii trec la un moment dat prin aceasi problema cand sunt pusi sa vanda o lucrare “scumpa”.
Un “om de marketing” mi –a spus odata ca pretul unei lucrari este intotdeauna acela cu care se vinde….Eu nu am fost de acord intrucat daca  cer 10 lei pe ceva creat de mine MANUAL, iar tu oferi 1 leu asta nu inseamna ca pretul "corect" este de 1 leu….!!!
Din punctul meu de vedere artistii sunt oameni foarte sensibili si le este greu sa ceara cat cred ei de cuvinta si astfel lasa din pret, iar lucrarilor lor sunt si devin “consumabile” .... Pentru cei din lumea artei comerciale esti o mina de aur, intrucat lucrezi “eftin” si oferi altora posibilitatea sa traiasca “decent” dupa vanzarea lucrarilor tale…De ce?! Pentru ca prea putini au curaj sa-si asume actul artistic pana in capat, nu este  suficient doar sa creezi ceva trebuie sa-ti cunosti obiectiv valoarea chiar daca uneori este foarte greu, trebuie sa sti cat costa produsul mainilor tale….
Intre cumparatori zic eu sunt 3 mari categorii, prima sunt cei care cauta lucruri ‘eftine , nu conteaza ce,  important sa nu fie “scump”, a doua categorie sunt cei care apreciaza munca mainilor tale si platesc cu bucurie cand cumpara ceva de la tine, iar ultima categorie sunt cei “zgarciti” cand este vorba sa cumpere de la OM dar nu sunt “zgarciti” sa-si cumpere o masina de ‘enspe mii de euro, un produs realizat mecanic de o masina fara suflet , roboti industrial ….
Ce doresc eu sa subliniez aici ca orice este creat de mana omului este fara pret, este unicat, iar artistul trebuie sa fie constient de asta. Majoritatea romanilor sunt obisnuiti cu “chinezarii”, kitsch-uri, magazinele unde se vand cadouri abunda in tablouri pictate la repezeala, “pe repede inainte”,  statui turnate, ingerasi din “portolan” sau sticla, la preturi ‘eftine si bune….Cei drept nu poti face concurenta cu asa ceva insa trebuie sa intelegeti ca ce este creat de OM nu are pret….
Cea mai mare calitate al unui artist trebuie sa fie rabdarea, sa nu se grabeasca sa-si  vanda lucrarea, desi curentul , gazul trebuie platit….
De ce spun asta?! Daca incepi sa te vinzi ‘eftin, vei continua toata viata asa, insa in  definitiv fiecare este liber sa aleaga….
Cel mai greu pentru artisti este sa traiasca in orasele mici…Eu am o vorba , oras mic oameni mici…In general aici lumea nu prea are bani, industria este la pamant , iar “bogatii” orasului sunt doar niste “baieti destepti” care fac afaceri cu statul sau ….Lor nu o sa poti sa vinzi nimic artistic intrucat pentru ei arta nu are valoare decat sa acopere gaura pe un perete, pentru ei masina de “enspe mii de euro, are valoare, si sa explici unuia din asta de ce “ai curaj” sa ceri asa mult  pe o lucrare este ca si cum ai vorbi cu un surd….
Aici am vrut sa ajung, viata unui artist este cu atat mai grea cu cat traieste intr-un oras mic “cu oameni mici…”
In acest caz, sansele de a trai din arta sunt minime, insa trebuie repet trebuie sa aveti curaj sa va asumati actul artistic pana in capat si cand vine la dumneavoastra unul ce stiti ca conduce pe strada “un portavion” sa-i spuneti pretul corect la lucrare, chiar daca se plange ca nu are bani, si sunt vremuri grele in tara….
Inca ceva , sa nu plictisesc prea mult, astia cu bani “nemunciti” care nu apreciaza actul artistic, si iti spune in fata direct ca este prea scump pentru ei, sunt buni “psihologi” sunt constienti ca banul este la ei iar tu esti nevoit sa lasi din pret…. Intrebarea mea este, daca o ora de zbor pentru agremenet, costa 75 de euro, un salt cu parasuta este aproximativ 700 de lei, cu parapanta 200-350 lei pentru 10 - 15 minute, de ce nu ar costa si arta la fel de mult...?! Cum ar fi,  inainte sa sari cu parasuta sa-l intrebi razand  “cu tupeu”  pe supraveghetor daca-ti face o reducere ca nu ai atatia bani , iar  el iti poate iti va raspunde asa….“sigur, uite o parasuta gaurita la pretul oferit de dumneata, dar inainte sa te arunci, plateste te rog ….”
                              Arta inseamna viata!


No comments:

Post a Comment