Translate

Monday, 25 July 2016

Targuri gratuite pentru artizani


Imi povestea cineva, acum cativa ani , cand artizanatul era in floare, iar kitsch-ul nu exista decat in dictionar, stateau altfel lucrurile ....Cand un mall sau institutie  te invita la un targ de handmade, iti asigurau un loc gratuit, mancare si te plateau! Apoi, asa incet au scos mancarea , locul gratuit, si au inceput sa-ti ceara bani pentru participare...!?
In acest moment,  targurile de artizanat,  sunt o sursa de venit foarte importanta pentru "organizatori" ....!!!
O alta problema zic eu delicata , este faptul ca artizanii sunt "furati" si folositi de oamenii care ar trebui sa-i promoveze...Ca este vorba de oameni de marketing care "citesc" foarte bine  piata, sau de cei "descurcareti", se folosesc de imaginea mestesugarilor, chip ca-i ajuta si pe alta parte consuma "legal" banii orasului sau comunei rezervati pentru  cultura... Cunosc un caz, cand o doamna mai in varsta, ce este invitata constant la targuri importante de mestesugari,  sa faca "scena" , sa se plimbe printre turisti depanad cu vartelnita sculul de lana, sau tese la razboi, dar cand este vorba sa-i asiguri loc de dormit , fiecare se descurca cum poate....Sa nu mai vorbesc de "comerciantii" care cumpara ii pe bani putini, de la oameni nevoiasi din sate si comune uitate de soarta, apoi le vand cu nerusinare pentru a face cati mai multi bani sa- si umple sufletul gol....!
Artizanii autentici,  tac in sufletul lor, fericiti poate, cand cineva i baga in seama , desi realitatea este alta, oamenii de marketing se folosesc de ei, de imaginea lor, stiu cum sa- i laude, sa-i ridice,  sa-i momeasca in lumea lor falsa, materiala.  unde omul nu are valoare ci este o cifra cu multe zerouri, fiind intotdeauna privit ca o "vaca de muls" !....
.........................................
P.S. La "usa" mea apar mereu personaje (absolventi de marketink...) ce doresc sa ma reprezinte,  sa ma faca celebru, sa fiu cunoscut...Ei imi doresc tot binele din lume , cu "forta"  , insa  nimeni nu ma intreaba ce vreau eu de fapt, sau asta nu mai conteaza ca si eu gandesc si simt ...?!
Eu doresc sa ma reprezint singur in fata lumii, sa fac incet demonstratii pe strada alaturi de alti artizani, sa aratam  lumii ce inseamna de fapt spiritul autentic romanesc, cata imaginatie si frumusete este in sufletul nostru stramosesc! ...
                                                                Arta inseamna viata! 

7 comments:

 1. minunat articol ....si cat de adevarat , din pacate !....

  ReplyDelete
 2. Un targ in Bucuresti costa 150 RON si dureaza cateva ore, timp de 2 zile, fara nici o amenajare. Vii cu totul de acasa. Eu fac sapunuri. Cate sapunuri ar trebuie sa vand pe zi ca sa-mi acopar costul ? Pe de alta parte, am participat acum 2 ani la un targ unde se cerea de doua ori mai putin, fara limita de ora, se ofereau masuta si scaunele si am vandut cat sa acopar chiria si ceva modic de mancare. Cred ca singura varianta este ca pasionatii sa se uneasca si sa-si creeze singuri evenimentele pentru ca altfel vor profita altii.

  ReplyDelete
 3. Foarte adevarat, foarte real! Din pacate, legile sunt facute doar pentru"EI", acei "EI" care sa profite de pe urma ta, care muncestsi si migalesti, scotand lucruri minunate, unicate. Ca sa organizezi un targ ai nevoie de o gramada de acte si aprobari. Organizatorii platesc pentru ele. Nu mall-urile organizeaza targuri. Ele inchiriaza un spatiu catre un orgonizator autorizat. Stiti cat costa un targ organizat de o primarie? Enorm! Enorm pentru un artzan, dar nu atat de enorm pentru unul care cumpara tot felul de chinezisme si kichiuri si le revinde in targuri. Conform legilor de azi, nu noi, artizani, trebuie sa organizam targuri. Noi trebuie sa muncim sa educam cumparatorul ca ceea ce va cumpara de la mine, artzanul, e o lucrare cu multe ore de munca in spate, e o lucrare autentica incarcata cu o energie aparte, energia mea din timpul executie, energie care va rezona cu energia cumparatorului. Eu aceasta munca o duc. Si cine are urechi sa auda si ochi sa vada....va intelege....

  ReplyDelete
 4. Foarte adevarat.. Am prins si noi cu ani in urma candd arta era promovata fara nici o obligatie. Astazi cand reusesti sa te afirmi cu greu, vine o ciupercuta din spate care iti fura avantul si te pune inapoi pe scaun unde ai stat si ai creat mult pana acum.
  Ne trebuie doar rabdare si imaginatie, suflet si vorbe bune. Usor, usor vom reusi sa aratam lumii ca existam si noi, si avem talentul de a duce mai departe traditii din mosi stramosi, sau ca avem puterea de a da insufleti ideile noastre.

  Toate cele bune!

  ReplyDelete
 5. Din pacate asta se intampla in Romania nimeni nu mai vrea sa munceasca si multi vor sa traiasca bine pe spinarea altora.Si eu primesc multe oferte de genul "va invitam sa participati taxa e de 300€ "adica ce vand eu sa le dau lor.

  ReplyDelete
 6. Din pacate, este foarte adevarat tot ceea ce ati expus in acest articol. Daca va duceti in zona Horezu, jud. Valcea, exista o multime de piese ceramice cu adevarat romanesti dar si foarte multe made in China sau chiar Bulgaria, care nu au nimic de-a face cu cocosul de Hurez sau arborele vietii.
  Felicitari pentru articol si, mai ales, pentru minunatele creatii iesite din mainile unui talent autentic!

  ReplyDelete
 7. Din pacate, este foarte adevarat tot ceea ce ati expus in acest articol. Daca va duceti in zona Horezu, jud. Valcea, exista o multime de piese ceramice cu adevarat romanesti dar si foarte multe made in China sau chiar Bulgaria, care nu au nimic de-a face cu cocosul de Hurez sau arborele vietii.
  Felicitari pentru articol si, mai ales, pentru minunatele creatii iesite din mainile unui talent autentic!

  ReplyDelete