Translate

Tuesday, 1 March 2016

Arta ca o taina a sufletului


Intre oameni sunt multi artisti, dar intre artisti sunt putini oameni....
…………………………………………………………………
Am cautat putin sa vad ce spune “lumea” despre definitia  artistului….
“Este un om creativ capabil sa produca frumusetea”….”este o persoana a carei activitate se exprima in campul artei”…”este o persoana care isi foloseste talentul pentru a se exprima in domeniul in care exceleaza”….
Apoi ….
“Un artist celebru ,trebuie sa castige simpatia publicului”….”la inceput artistul este necunoscut, dar cu timpul este apreciat si cunoscut”….”unii artisti si-au castigat faima abia dupa moarte”…
……………………………………….
Cand cineva realizeaza ca poate  crea ceva , incearca macar de curiozitate sa paseasca pe drumul “complicat” al artei….
Prima reactie a publicului sau familiei este ati ura sa ajungi un artist faimos, celebru….
……………………………………………
Celebritatea este… “o persoana care se bucura de mare renume si prestigiu”…
Faima este …”o apreciere publica inalta pentru calitati deosebite”….
…………………………………………………….
Apoi inevitabil te lovesti de “lumea artei” din orasul sau zona ta respectiv cunosti artisti celebri ,faimosi , cunoscuti si foarte apreciati de media locala ….
Si cauti sa intelegi cum sa ajungi si tu sa fi cunoscut sa placi publicului sa vinzi si sa traiesti din arta…
………………………………………………………..
Am participat la vernisaje, unde eram si eu invitat (nu stiu de ce … :) ..) ,stateam in fata, iar oameni necunoscuti sau cunoscuti ma priveau cu admiratie si respect…. “deja ai ajuns cunoscut in oras” dar interesant era faptul ca  nu simteam nimic in suflet decat o sufocare…
Am fost si eu atras, la inceput, de  mirajul celebritatii, dar nu am avut curaj sa merg mai departe , ceva din suflet nu a rezonat cu lumina reflectoarelor, cu nevoia de a fi cunoscut respectiv sa primesc cuvinte de lauda…. Am jucat de fiecare data teatru zambind , la orice vernisaj, desi in realitate, aveam o senzatie reala  de greata, si  as fi vrut sa fug cat mai departe de lumea obisnuita...
Cred asta m-a impins sa iau contact cu artizanatul, o alta ramura a artei, mai de suflet ca sa spun asa, in care nu ai contact direct cu publicul decat prin lucrare si nu esti nevoit sa stai in fata, mandru ca un cocos pe gard , iar media “cumparata” sau nu, sa scrie intr-o frenezie fara margini ce talentat si deosebit esti tu…
………………………………………………….
Natura este un altfel de “Artist”. Cand privesti un rasarit pe malul marii ,care de fiecare data este altfel, si nu sunt spectatori , nu este media sa scrie in delir articole, este doar tacerea si bucuria sufletului….
Cum ar fi daca in fiecare dimineata s-ar bate “toba mare”, s-ar striga  in gura mare ….”Azi  a rasarit soarele “ ….?!
Cum ar fi daca, “artistul” nu ar avea nevoie de celebritate si faima iar sufletul gol de aceste curente din capitolul “ambundentei” ar lasa loc tacerii si intelepciunii naturii….?!
Cateodata ma gandesc ce fericiti sunt pustnicii, care s-au retras departe de mirajul lumii, doar ei si natura, unde au loc dialoguri in taina , descoperind adevaruri care sunt fara valoare pentru o lume obisnuita doar sa consume fara sa inteleaga….
Fara sa supar pe nimeni , pe artistii celebrii si mai putini celebrii dar care doresc sa-i ajunga pe cei din prima categorie, cred ca multi au uitat sa mai fie oameni si s-au transformat cu ajutorul media in ceva comercial, care are “valoare” si fara de care nu se poate trai….
Fiecare poate alege sa traiasca si sa creeze ,devenind astfel “artist” dar sa nu uite ca este tot om , indiferent daca ajunge sau nu “celebru”….
Faima si bogatia, abundenta dupa care alearga toata lumea sunt de fapt balast pentru suflet, iar viata devine o greutate invizibila, "artistul" fiind  provocat mereu  sa-si depaseasca  limitele, pentru ca nu-i asa, sa scrie ziarele si  media depre el, sa nu-si piarda "popularitatea".....
...............................................................
Sufletul este precum o pasare cu pene incolore, ce  are nevoie de liniste, cer albastru si deschis,  sa poata zbura si visa….
Cand un artist picteaza si creeaza doar pentru bani, sa incante publicul si piata de arta, sa suprinda placut media locala “cumparata” sau nu  , pierde de fapt legatura cu sufletul  si devine un simplu actor, intr-o piesa creata de altii….
Poate intr-o zi vom intelege, ca nu exista artisti celebrii, vip-uri, "produse" fabricate de media si industria marketingului…. exista doar oameni frumosi , diferiti ca suflet ,dar egali in fiinta , ce au curaj sa-si  spuna incet povestea de viata sau visele , materializandu-le incet fara frica criticii de "specialitate" …
In speranta ca nu am suparat pe nimeni…. Arta inseamna viata!

No comments:

Post a Comment