Translate

Tuesday, 5 January 2016

Sprijina artizanatul romanesc
Acest mic articol se adreseaza oficialitatilor locale din catunuri, orase si alte comunitati, unde romanii supravietuiesc, sau macar incearca sa traiasca din artizanat...
Cum ar fi ,daca primariile, asa cum  subventioneaza firmele de transport public , ziarele locale si orice alta institutie ce deserveste platitorul de taxe, ar ajuta si artizanii locali…?!
Stiu ca nimeni nu se gandeste la astfel de idei, deja existand asociatii de mestesugari in tara, care se ocupa de asa ceva ….Dar totusi revin la intrebarea mea, cum ar fi, daca am ajuta mestesugarul local…?
Pentru cine nu stie se intra foarte greu intr-o asociatie de artizani , unde nu prea are importanta daca , ce creezi tu este realizat manual sau de la tine idee , asociatia te poate respinge intrucat nu este mestesug popular romanesc , cunosc asta din proprie experienta….si uite asa ai doua alternative sau te lasi de meserie sau te apuci de: tesut covoare, cusut ii,  olarit, incondeiat oua …doar acestea fiind "certificate" ca mestesuguri populare romanesti, restul nu conteaza, sau nu se ia in considerare...!!?
Dar daca primariile noastre,unde normal si logic sunt oameni invatati, deschisi la cuvintele : cultura si mestesug,  gasesc de cuviinta sa dea o mana de ajutor comunitatii locale, sa-i adune si sa le ofere o fereastra de supravietuire, din care are toata lumea are  de castigat ?!
In  tara sunt putine asociatii de artizani , si chiar daca faci parte dintr-o astfel de asociatie, este foarte mare cheltuiala, sa participi cu ei la tot felul de targuri de mestesug , avand in vedere ca nu te ajuta nimeni cu transportul, respectiv cazarea…Practic esti mereu pe drumuri ca sa-ti castigi painea zilnica….
In cazul in care, reprezentatii nostrii luminati din primarie, cu pofta de viata si idei monumentale ,deschisi sa ajute comunitatea, ar sprijini artizanii din zona respectiva, pot spune dupa umila mea parere de platitor de taxe in visteria lor ca toata lumea ar avea de castigat...!!!
 Cum asa? O sa explic mai departe….
Primul pas, ar fi de adunat poporul din sat si vazut  la numar cati  or mai ramas dintre ei, respectiv nu au parasit catunul de dragul “ambundentei”, in alte tari cu economie functionala….Apoi, descoperit ce stie sa faca fiecare, frumos cu manuta lui  si reuniti toti intr-o ascociatie locala de artizani, prin care sa poata crea si vinde legal….Nu recomand ca mestesugarii sa-si faca PFA sau II intrucat intra pe un teren minat al platitorului de taxe respectiv vei plati atat ce visezi cat si ce nu-ti aduci aminte ca ai creat….Ce nu se prea se "vorbeste" in public, poti infiinta o asociatie de mestesugari in care toti artizanii  pot vinde si lucra legal , sprijiniti de o legislatie in vigoare ce protejeaza mestesugul popular, iar  statul este obligat sa ajute cu bucurie si interes artizanatul romanesc ….dar cine sa-ti deschida ochii si sa faca lumina in sat !? 
Apoi din  cate am inteles eu de la “vecini”, mai sunt fonduri Europene , adica bani veniti "degeaba", prin  care s-ar putea pune bazele unei frumoase povestiri cu parfum mestesugaresc in orice catun pierdut de soarta, din minunata noastra tara….
Trecand mai departe cu firul naratiunii, dupa ce s-a inchegat asociatia locala de artizani, primaria cu oamenii ei frumosi si plin de idei, ar ajuta sa porneasca in catunul nostru o traditie , astfel incat orice   vizitator, turisti straini de nean si glie, sau politicienii iubitori de arta si frumos  ce trec intamplator pe meleagurile noastre s-ar minuna ce poate crea din “nimic” platitorul de taxe …
Ideea este simpla , poti asa sa atragi turisti , sa intri intr-un circuit turistic, iar despre primarie, se va  scrie “N” articole  in ziarele subventionate (din banii primariei...normal), cum   ajuta  comunitatea locala cu pasiune si interes si toata lumea este multumita si fericita pana la adanci batraneti … :)
Ce poate fi mai frumos decat sa sprijini artizanatul local, sa dai o speranta oamenilor simpli, platitori de taxe la bugetul catunului ….?!
P.S. Sunt atatia romani frumosi, care creeaza in taina , oi ce plang in pustie pentru ca nu are cine sa le toarca lana, bani veniti "degeaba" din fonduri Europene ce asteapta sa fie folositi cu drag si iubire pe pamantul stramosesc si unde, nu-i asa, primariile si oficialitatile noastre locale ard de nerabdare  sa ajute platitorul de taxe cu idei  frumoase si constructive …!! :) 
                                            Arta inseamna viata!
No comments:

Post a Comment