Translate

Sunday, 24 January 2016

Legea Artizanatului Romanesc


ARTIZÁN s.m. Meșteșugar, meseriaș (mai ales din evul mediu).  Meșteșugar care lucrează obiecte de mică serie. [< fr. artisan, cf. it. artigiano]

Cine nu doreste oare sa fie votata legea artizanatului in tara noastra? De fapt,  mi-ar fi frica de  aceasta lege, intrucat  la noi in tara ai nevoie pentru orice, un curs sau o diploma, respectiv nu esti privit niciodata prin cea ce faci ca om, ca artist sau artizan….
Din pacate, deocamdata se pune accent doar pe mestesugul popular, iar ceilalti care ies din aceasta arie de creatie de fapt nu exista….
Nimeni nu se gandeste ca si la oras sunt creatori de frumos, majoritatea ajutoarelor banesti merg spre sate , sa sustina mestesugul popular , iar tu fiind la oras nu mai prezinti griji pentru nimeni desi economic vorbind toate orasele sunt la pamant….
Nimeni nu se gandeste ca in  orase sunt artizani ce traiesc din arta, dar pentru ei exista nu-i asa, targuri de mestesug unde-si duc  existenta platind sume exorbitante  unor “personaje de basm” care au luat in concesiune spatiul , zona sau chiar tara…..
Nu e strain nimanui ca peste hotare esti privit pentru ceea ce faci , multi romani refuzand sa se intoarca acasa tocmai datorita simplitatii de a trai decent din munca simpla…
La noi in schimb ai nevoie de diplome pentru orice, ca sa cosi , sa pictezi sa desenezi altfel arta ta nu este validata….Diploma iti da valoare, siguranta ca esti bun, ca intradevar esti artist sau artizan….
Cine nu doreste oare ca noi romanii sa traim decent in tara noastra , sa nu mai plecam precum pasarile in tarile calde deoarece aici la noi totul este complicat, e un labirint al supravietuirii…?!
Este o tacere din parte autoritatilor culturale, care, nu-i asa, platite de stat, asteapta sa te prezinti ca artist sau artizan, cu multe diplome si recomandari,  altfel nu ai valoare si  nu esti “ajutat”….
Sunt atatia oameni frumosi ce creeaza in tacere, insa  nevalidati fiind de nici o asociatie, fara diplome sau calificari  nu se incadreaza in cele cateva sectoare de mestesug existente….
Practic daca nu stii sa cosi ii, olarit , incodeierea oualor, sa impletesti rachita, confectionezi masti ….nu esti artizan, esti altceva…. esti un strain in tara ta, liber   sa pleci oricand , in orice alta tara, unde esti privit si respectat  pentru ceea ce faci si nu prin prizma unor diplome si acte doveditoare…..
Nu stiu cine nu doreste sa fie validata legea artizanatului, dar si daca ar fi, ar incepe o alta nebunie cu tot felul de cursuri pentru orice ...Peste noapte ar aparea asociatii ce te-ar  “ajuta” contra cost urmand un “curs de artizanat” sa ai si tu o foicica, o tadula, prin care cei de la Camera Mestesugarilor, fara sa-ti mai priveasca lucrarile si creatiile , sa spuna : “DA, intradevar ce faceti dumneavoastra este mestesug...poftiti atestatul si carnetul de mestesugar ...!?
Poate, intr-o zi si la noi in tara, OMUL , creatorul de frumos, va fi privit prin ceea ce face si nu prin stiva de diplome si documente cu ajutorul carora sa-si justifice de fiecare data , in fata "autoritatilor culturale", arta sufletului sau….
                                   Arta inseamna viata...!

                                    
No comments:

Post a Comment