Translate

Thursday, 15 October 2015

Sprijina artizanatul romanesc    Am o rugaminte  adresata dumneavoastra , cumparatorului , care  poate face diferenta intre un obiect de provenienta indoielnica si un produs creat de un mestesugar roman.
    Nu mai cumparati obiecte lucioase si “eftine” ! Intrebati “artizanul” de provenienta “creatiei”! Asa cum suntem atenti ce consumam din comert, cautand  pe eticheta cate  E-uri are un produs alimentar , de ce nu am cauta obiectul de artizanat unde a fost creat si cum?! Veti avea  surpriza sa  aflati  o poveste de viata a unui om , al unei familii care a lasat totul pentru arta sau dezamagirea sa fiti in fata unui comerciant ce vinde kitsch la rang de arta. Cati dintre dumneavoastra se gandesc ce substante, coloranti chimici  pun pe corp purtand o ie sau o bluza ce imita portul national romanesc dar fabricate pe alte meleaguri? Cine  se mai intreaba podoabele ce imita  aurul ,argintul sau bronzul  ce aliaje din plumb ,staniu si alte metale periculoase organismului contin sub masca stralucirii ?
     Dumneavoastra cumparatorul aveti ocazia sa alegeti de fiecare data cand participati la un targ de artizanat , respectiv in toate punctele turistice ale tarii  intre un obiect autentic romanesc si kitch-ul care sufoca arta in general.
Majoritatea sunt atrasi de preturile mici ale produselor “de import” dar s-ar putea ca diferenta de bani sa o dati mai tarziu  pe tratamentul unor  alergii sau alte boli incurabile…!!
     Chiar daca o ie autentica romaneasca  costa de zece ori mai mult decat o "ie" chinezeasca , iar dumneavoastra din anumite motive nu va permiteti asa ceva , va sugerez sa indrazniti sa vorbiti cu artizanii romani. Si ei sunt oameni si inteleg foarte bine prin ce trece acum poporul roman , spuneti-i ca nu va permiteti si poate veti  avea supriza sa cumparati ceva potrivit banilor dumneavoastra respectiv sa primiti o reducere de pret  la produsul dorit.
     In momentul de fata printre artizanii romani  sunt putini care mai au curaj sa vorbeasca, avand in vedere ca majoritatea depind de targuri, tac si vand cot la cot cu comerciantii de chinezarii…Daca cineva dintre noi mestesugarii “are curaj” sa intrebe organizatorul de ce primeste si comerciantii de kitch, risca sa fie mustrat respectiv raspunsul este urmatorul : “…asta este cererea…!”
     Cand vizitati obiective turistice si intalniti acea sufocanta cantitate de produse ce imita  creatiile romanesti, indrazniti sa vorbiti cu responsabilul cultural, explicati-i pe larg  definitia kitsch-ului  si impactul vizual asupra turistilor straini....  Noi artizanii romani suntem legati de maini , noua ni se inchide gura usor,dar dumneavoastra  vizitatorul , aveti un cuvant greu de spus…
    "Aratati cu degetul" , nu este  o solutie sa plecati scarbiti din targurile de mestesugari, cautati organizatorii targurilor , (i gasiti ascunsi  printre comercianti , cu zambetul pe buze ,"fericiti" ca iar au un targ plin de "lume" ) si vorbiti-le despre imaginea “falsa” ce o prezinta strainilor prin oferta de produse slab calitative majoritatea create pe alte meleaguri ....
     Nu este suficient sa ne spuneti noua  : "targul de artizanat  e plin de kitsch-uri"....!!
     De dumneavoastra depinde acum viitorul artizanatului romanesc! :(


No comments:

Post a Comment