Translate

Friday, 2 October 2015

Ajutorul financiar pentru artizani
Pentru cine nu stie este o diferenta sa fii artizan sau mester popular . Mesterul popular  este o persoana care continua traditia  mestesugului popular , iar artizanul este altceva….!? :)
De ce vorbesc despre aceasta diferenta ? Incerc sa fac putina lumina  in ceea ce priveste ajutorul financiar acordat mesterilor populari si artizanilor.
Din cate stiu eu , pentru creatorii de frumos din zona rurala sunt foarte multe proiecte cu bani nerambursabili tocmai ca sa protejeze mestesugul si sa nu mai paraseasca nimeni satul sa continue traditia  ….Pentru “artizanii de  oras” nu stiu sa existe alt ajutor decat un targ organizat de IMM in fiecare an…
Dupa lege ca sa vinzi ai nevoie de Pfa , II, dar nimeni nu vorbeste de carnetul de mestesugar , de "Registrul Mestesugarilor","Legea mestesugarilor", de un mic ajutor (protectie sociala) sa te ajute sa traiesti in cazul in care nu participi la targuri sau evenimente din anumite motive ….In momentul cand ti-ai facut PFA , vinzi nu vinzi,  trebuie sa-ti platesti “darile” la stat ,dar lucrurile nu ar trebui sa stea tocmai asa , ar fi util  sa existe o protectie sociala in cazul unui esec financiar pentru artizani !….
Toata lumea vorbeste despre ce se intampla in Comunitatea Europeana , ca trebuie sa aplicam legile “Europene” dar nimeni nu vorbeste despre artizanatul din Europa , cum sunt ei ajutati "dincolo" si cum sunt la noi in tara….Asa cum in Italia nu esti obligat sa dai bon fiscal intr-un targ de artizanat pentru fiecare produs handmade care nu depaseste suma de 250 de euro  la noi  de ce nu este posibil oare….?! ;) Aici gasiti articolul despre artizanatul in Italia... ! 
Daca ai buletin in  zona rurala esti fericitul castigator de  proiecte cu bani europeni , iar  daca esti de la oras poate ai norocul sa fii acceptat la targuri organizate de IMM-URI  in fiecare an….!?
In primul rand ca sa participi la un targ organizat de IMM-URI , trebuie sa ai Pfa sau II altfel nu poti , respectiv te inscri in baza lor de date si apoi in urma unei verificari sau “concurs” participi la targul organizat de ei…
 “4.2 Vor fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari şi pentru produsele acestora (după caz), precum şi cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfăşurării evenimentului. Suma maximă acordată unui beneficiar pentru cazare nu va depăşi 1.000 lei pe perioada târgului. Se acordă finanţare pentru transportul produselor, în cazul în care acestea necesită un transport separat şi nu pot fi transportate în acelaşi mijloc de transport cu beneficiarul. Suma maximă acordată unui beneficiar pentru transport, cumulat, nu va depăşi 1.000 lei pentru târg. În limita acestor sume, beneficiarul îşi poate deconta transportul. În cazul în care suma totală cheltuită depăşeşte 1.000 lei, diferenţa va fi suportată de către beneficiar. În cazul în care beneficiarul se deplasează cu autoturismul personal, va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcurşi. Cheltuielile privind transportul vor fi decontate în baza documentelor justificative pe care beneficiarul trebuie să le depună în maximum 10 zile lucrătoare de la închiderea târgurilor, personal sau prin curier, la O.T.I.M.M.C. de care aparţine. În cadrul prezentului Program, TVA este cheltuială neeligibilă…”
Partea frumoasa  este alta , daca nu ai bani nu participi, trebuie sa-ti platesti totul  apoi "ei" iti deconteaza  pana in 1000 de lei….
Dar eu altceva doresc sa subliniez , din cate stiu acesta  este singurul "ajutor" oferit  pentru "artizanii de oras" , nu stiu sa existe altceva in afara de targurile de "artizanat" (chinezarii) ce ambunda in toata tara ca o oportunitate ...!!!
Si totusi cum ajuti  "artizanul de oras" in afara acestor targuri organizate cu documentatie foarte stufoasa pentru 1000 de lei ce i  primesti dupa terminarea targului  respectiv cateva saptamani?!
Imi aduc aminte de un articol scris de mine referitor la CARNETUL DE MESTESUGAR ,care iti oferea “oportunitatea” sa participi la targuri fara Pfa sau II , dar  acest carnet nu exista inca se pare decat pentru anumite persoane , restul sunt obligate sa intre in “legalitate” altfel incalca legea comertului …Aici gasiti articolul despre "carnetul de mestesugar"....
Poate intr-o zi cineva va face lumina ….!!!! 
Cine poate explica care  este   legea artizanatului in Europa , o protectie sociala adecvata pentru artizani si mestesugari  ?! Sau asta nu se poate pentru ca legea  difera de la o tara la alta insa alte legi  "europene" se pot  aplica in tara noastra cu o viteza  uluitoare ...?! ;)
In incheiere ,spun ca mi s-a sugerat sa-mi schimb adresa pe buletin sa apar de loc fiind intr-un  sat, comuna , undeva  aproape ,singura modalitate  sa fiu  “fericitul” beneficiar al unui proiect European…!?

Sincer asta nu este o solutie, este tot o gaselnita tipic romaneasca sa ne  adaptam, sa pacalim pentru a nu stiu cata oara "sistemul"… ;)

No comments:

Post a Comment