Translate

Saturday, 29 August 2015

Kitsch-ul din targurile de artizanat si din sufletele noastre


Ieri am aflat cu certitudine ca o asociatie de artizani clujeni a fost criticata de cineva de la Bucuresti referitor la kitsch-urile de pe standurile lor , lipsa de interes a celor care organizeaza targurile legat de  creativitate, calitate... Mestesugari clujeni stiu despre ce este vorba dar tac!…Daca vorbesti s-ar putea sa nu mai ai loc la targ sau pierzi  “discount-ul” la targurile mari .Cei drept sunt voci care incearca de fiecare data sa scoata in evidenta la sedinte anumite probleme, dar cum majoritatea celor care vand ceea ce vand  se simt “amenintati” fac putin “fum” si totul se pierde in “linistea” multimii….
Desi intamplarea a avut loc anul trecut  , e frustrant cum un grup de oameni ce se numesc “mestesugari” nu doresc sa inteleaga ce inseamna arta , creativitate , respectul pentru pentru public , transformand targul intr-un balci pe bani multi, neconstientizand efectul pe termen lung al promovarii produselor contrafacute .
Este trist cand tot mai multi “creatori” de frumos se dedau la a confectiona produse de artizanat din mici obiecte importate  apoi cu mandrie privesc cumparatorul in ochi, fericiti ca prin putina munca mesele lor sunt pline de “bucate”…
Este trist cand Muzeul Taranului Roman refuza sa mai colaboreze cu tine ca asociatie intrucat tu ca organizator de targuri respectiv sef de asociatie refuzi sa  pui accent pe creativitate ci pe cantitate, respectiv este o “regula” aprobata intre “artizani” poti sa ai pe masa ta 5% creatii din alta parte (sa-ti scoti cheltuielile)….Domnilor nu poti minti doar 5% si restul sa fie adevar…minciuna e minciuna…!
Ca raspuns la ce se intampla aproape in toate targurile din tara, referitor la kitsch-urile de pe mesele “artizanilor” oraganizatorii seriosi au inceput o triere si invita personal pe artizani care au ramas fideli notiunii de frumos ,traditie, si respecta tot ce inseamna arta !
Traim vremuri “ciudate” in care bunul simt doarme iar obraznicia si tupeul umbreste frumosul ridicand kitsch-ul la rang de arta.
Sunt sigur ca acele tari care produc aceste “minunate” creatii contrafacute nu au sa cunoasca niciodata criza economica  deoarece este o “foame” de kitsch in tara noastra iar numarul “artizanilor” creste de la o zi la alta tocmai prin usurinta cu care poti “creea” o bratara sau un pandativ din componente gata pregatite ….
Nu stiu cine ar putea sa traga un semnal de alarma pentru  gravitatea situatiei, lumea tace intrucat le este frica sa spuna lucrurilor pe nume. Cand traiesti doar din targuri si nu vinzi pe internet esti la mana organizatorilor!?
Ar fi interesant ca media locala sau presa , sa faca putina lumina in ceea ce priveste artizanatul si notiunea de kitsch, dar cum nimeni nu mai scrie din placere ci doar la “comanda” ca sa promoveze orice si oricum cred ca sunt slabe sanse ....!
In incheiere o spun cu tristete ca numarul artizanilor adevarati  ce refuza sa participe in targurile cu renume dar pline de kitsch-uri este tot mai mare , sunt ca niste pustinci care mai cred in Dumnezeu, ce se roaga tacuti, creand in tacere prin simplitatea sufletului, departe de lumea "dezlantuita"… :(

P.S. In ziua in care m-am inscris intr-o asociatie de mestesugari , o Doamna ce o stimez foarte mult mi-a spus asa: " Mihai , te rog din tot sufletul sa ramai asa cum esti , toate produsele  sa fie personale si sa nu te iei dupa altii, tu creeaza fara sa copiezi pe nimeni, sa nu vinzi lucruri contrafacute …! “
Multumesc Doamna S.No comments:

Post a Comment